2012. május 5., szombat

hétköznapok

A május elsejét kemény munkával töltöttem. Réka lányunk nagyobb bérlakást talált párjával , két lakással arrébb attól , ahol most laknak. Nagyon - nagyon sok takarítani való volt, rögtön látszott amikor vasárnap felvittük nekik a tavalyi költözködéskor haza fuvarozott, akkor feleslegessé váló bútorokat . Ezért visszautazásunk előtt , egy napra felmentem Budapestre, hogy a sok év alatt bevált , begyakorolt rutinnal veselkedjek neki az előző bérlők által igencsak koszosan  hagyott, ajtóknak, ablakoknak, csempéknek stb. Úgy aludtam egész éjjel mint a cövek, a fáradtságtól, aztán jó kedvűen utaztam vissza, jó érzés volt, hogy tudtam nekik egy kicsit segíteni ( az otthoni ablakpucolás persze megint legközelebbre maradt ) Itthon - otthon. Ezek most folyamatosan mást jelentenek nekünk. Ha itt vagyunk, ez az itthon, ha hazautazunk otthon vagyunk.
Amíg én intenzíven takarítottam , életem párja "bizniszelt" nekem az ebay-n egy remek Singer varrógépet, hogy ne kelljen az otthoni 'öreglányt" ide kiköltöztetnem, mert akkor a legkisebbem , aki szintén sokat bütyköl , gép nélkül maradna. Na, ez is a kétlakiság egyik nehézsége, itt is legyen ami kell, meg otthonról se cipeljek el mindent.
Csütörtökön este hoztuk el, olyan- olyan. boldog voltam, végre  a lock mellé sikerült ( nagyon jó áron ! ) egy varrógép is .Most 3 Singerem van, egy nagyon öreg anyósomtól örökölt vasvázas, abból lett otthon a teraszon az asztalka, egy lock, amin anno rengeteg gyrekruhát varrtam mikor a gyerekek még kicsik voltak, és az új, ami itt van, és most már biztosan nem fogok unatkozni !!! Pénteken egész nap a függönyöket bütyköltem, semmi drága dolog, csak átalakítás, maradékokból valami újat. Így lett a konyhain zsebes toldás , ahova mindig begyűjtögethetem az illatos virágokat. Szükségből , erény - kevés volt az anyag.
Másik főtevékenységi köröm a főzés lett, mivel az egészségünk megőrzéséhez változtatnunk kellett a megszokott ételeinken, most nagyon odafigyelek mit, mennyit, mivel dolgokra ( magas koleszterin, vércukor, súlyfelesleg, még nem kóros, de figyelmeztető jelek, értékek, hogy állj ! élj másként ! )
Sok - sok zöldség, kevés hús - az is jobbára hal, minden natúr stb. időm meg bőven van a kisérletezgetésre, a mind jobb ízek megtalálására.
pl.: töltött gombafejek, vegyes zöldség körettel :

pénteken natur halszelet, spnótos zöldség, tésztával ( ez utóbbi  nem valami diétás, tudom, de finom )


aztán elkészítettem életem első, nem porból készült barna mártását - írtó maceráns, két főre is annyi munka, mint egy családnak - ritkán fogom tervbe venni.

Hites uram nagyon jó kosztos, ennyi év ebéd-szendvicsezés után boldogan fogyasztja el minden nap azt amit készítek.
Szerda - szombat  reggel a virágaimé . Ilyenkor locsolok, beszélgetek velük, ápolgatom őket, na, ez is olyan dolog amire elötte nem sok időt fordítottam, a nagy túlélők birták csak mellettem, mert vagy elfelejtettem locsolni, vagy kirothasztottam őket. Javarészt otthoniak, amiket itt rendbe szedtem, de vannak újak is. Ez egy kicsit "pótolja" a kert hiányát.
 .... és el is ment ez a pár nap.
Még azt a szó ellenőrző micsodát kellene kiiktatnom, hál 'Isten Vera volt olyan kedves, hogy a szükséges lépéseket megírta, remélem sikerül megoldanom.
....... folytatás köv. mindenkinek minden szépet kívánok !

4 megjegyzés:

 1. Vártam már az első híreket tőled. Igazi háziasszony vagy itthon is, máshol is( az is otthon!Tanulmányoztam a képeket is, és gratulálok a főzésedhez.Egyszerű gusztusos ételek, még ha az a barna mártás macerás is!:-)))
  Minden jót nektek!

  VálaszTörlés
 2. Szóellenőrző micsoda kiiktatása sikerült!:-)))

  VálaszTörlés
 3. Nagyon ügyes és ötletes vagy... Ez a függönyzseb.... ez nagyon tetszik... A főzésed és tálalása guszta...Virágjaid szépek üdék.....A varrógépedhez sok sikert..remélem mutatod majd a munkáidat!!!. Ami a hátérbe van gép, az volt jó néhány éve a vágyam... meglett.... most meg nem varrok már annyit...Rájöttem kár varrni ,hogy a szekrénybe legyenek..
  Igen guszta a pogácsa....
  Nagyon szép hetet kívánok!

  VálaszTörlés