2012. május 16., szerda

én elmentem a .....

...városba, kosárkámmal zsömléért .
A kosárnak története , hogy vasárnap kirándulós napunk volt. A frankok földjén csavarogtunk, az első "állomás" Spalt városa volt, ahol a  bolhapiac nyűzsgésébe csöppentünk. A zsákmányolt kincsek : könyvek, üvegek, csipkék kosarastul, így lett egy helyre kis kosaram, amibe ugyan nem sok minden fér bele, de pont jó , ha a pékségbe megy az emberlánya.
A nap folytatásában Abenberget és Nürnberget néztük meg, a rengeteg ,gyönyörű látnivalóról fogok majd írni külön, még válogatom , rendezgetem a fotókat.
Aztán hétfő délután is ragyogóan sütött a nap, elindultam a hegyen át a városba, karomon a kosárkával. Jó kis túra volt, a nap is megsütötte a nyakamat rendesen, de fenntről remek volt a rálátás a környékre, és virágot is szedtem visszafelé. A helyiek, akik ezen a mellék úton autóztak furcsálva méregettek, ki ez a nő, kezében kosárral, bandukol át a hegyen több km-t ( Hettelsberg csak kb . 600 m magas) - nem szokás vásárolni menni gyalog, igaz én sem tenném meg, ha nem lenne ennyi időm, oda-vissza 8,5 km, tehát normál séta tempóval is időigényes elfoglaltság. Ja, és nem csak a kosár mérete miatt nem volt ajánlatos sok mindent venni, hanem mert visszajövet a kosár tartalma erősen húzza a kezet.

Este még csaviztunk egy kicsit, már kettesben és autóval,  a neresheimi kolostort néztük meg újra. 2010 telén jártam már ott, nagyon hidegben, most sokkal kellemesebb volt.


Aztén a gyors saláta vacsora jutalmul , hogy ennyit járattuk a lábainkat.
 Ma már ismét esik, esik , esik.....na sebaj, pihentetem a lábaimat !

Itt megint volt egy nap szünet, .... és mire ma reggel felébredtünk ez a látvány vett körül :


május 16. reggel ez a nap csak begubodzásra, olvasásra, és a napsütés várására való, meg talán némi horgolgatásra ?? - lássak is neki !!

2012. május 9., szerda

gondolat.....

A. S. Neill

"Minden emberi lény számára létszükséglet az önmagával való elégedettség. "
- nagyon dolgozom rajta,  soha nem voltam teljesen elégedett magammal, de jobbára jól vagyok önmagammal, olyankor a dolgaim is jobban mennek, idő, és türelem kell hozzá. Időm ??? - az rengeteg van, türelmem, az már kevesebb.
Előkerült a horgolótű, és kerekedett egy szívecske, ez már jó jel.és folyamatosan igyekszem újabb ízességeket alkotni zöldségekből , most friss zukkinival próbálkoztam, hál 'Isten siker volt , a fiúk ( uram és egy fiam ) jóízűen ebédeltek belőle.


........ további szép hétköznapokat kívánok mindenkinek, aki benézett hozzám !

2012. május 6., vasárnap

anyák napi pogácsa

Megsütöttem életem első medvehagymás pogácsáját. A mennyiséget rendesen elméreteztem, mert akárhogy számolom, csak ketten vagyunk itt, és megint a "nagycsaládos" mennyiséggel dolgoztam. Hiába a szokás hatalma ! Lehet, hogy míg a vonatra várunk Münchenben délután, ezt kellene árulnom a pályaudvaron ?? Fiam érkezik otthonról, remélem jó éhesen, különben oda az a pár deka, amit nagy nehezen lefaragtam az elmúlt hetekben ! - bár szerintem azt már a kóstolással sikeresen visszaszedtem, de olyan üde , friss , csábító illata van a medvehagymának, nem lehetett csak egyet enni belőle !!!! - hehehe nem is fogyozom ám, csak igyekszem kevesebbet enni, újra, és újra, és újra ............. amíg meg nem látok valami fincsi, kihagyhatatlan ennivalót !
- ez volt életem első Anyák napja, amit születésem óta nem otthon éltem meg ! nem mondom, hogy könnyek nélkül menne, de igyekszem ! Szép, örömteli napot minden édesanyának, és azoknak is akik köszöntik őket !

2012. május 5., szombat

hétköznapok

A május elsejét kemény munkával töltöttem. Réka lányunk nagyobb bérlakást talált párjával , két lakással arrébb attól , ahol most laknak. Nagyon - nagyon sok takarítani való volt, rögtön látszott amikor vasárnap felvittük nekik a tavalyi költözködéskor haza fuvarozott, akkor feleslegessé váló bútorokat . Ezért visszautazásunk előtt , egy napra felmentem Budapestre, hogy a sok év alatt bevált , begyakorolt rutinnal veselkedjek neki az előző bérlők által igencsak koszosan  hagyott, ajtóknak, ablakoknak, csempéknek stb. Úgy aludtam egész éjjel mint a cövek, a fáradtságtól, aztán jó kedvűen utaztam vissza, jó érzés volt, hogy tudtam nekik egy kicsit segíteni ( az otthoni ablakpucolás persze megint legközelebbre maradt ) Itthon - otthon. Ezek most folyamatosan mást jelentenek nekünk. Ha itt vagyunk, ez az itthon, ha hazautazunk otthon vagyunk.
Amíg én intenzíven takarítottam , életem párja "bizniszelt" nekem az ebay-n egy remek Singer varrógépet, hogy ne kelljen az otthoni 'öreglányt" ide kiköltöztetnem, mert akkor a legkisebbem , aki szintén sokat bütyköl , gép nélkül maradna. Na, ez is a kétlakiság egyik nehézsége, itt is legyen ami kell, meg otthonról se cipeljek el mindent.
Csütörtökön este hoztuk el, olyan- olyan. boldog voltam, végre  a lock mellé sikerült ( nagyon jó áron ! ) egy varrógép is .Most 3 Singerem van, egy nagyon öreg anyósomtól örökölt vasvázas, abból lett otthon a teraszon az asztalka, egy lock, amin anno rengeteg gyrekruhát varrtam mikor a gyerekek még kicsik voltak, és az új, ami itt van, és most már biztosan nem fogok unatkozni !!! Pénteken egész nap a függönyöket bütyköltem, semmi drága dolog, csak átalakítás, maradékokból valami újat. Így lett a konyhain zsebes toldás , ahova mindig begyűjtögethetem az illatos virágokat. Szükségből , erény - kevés volt az anyag.
Másik főtevékenységi köröm a főzés lett, mivel az egészségünk megőrzéséhez változtatnunk kellett a megszokott ételeinken, most nagyon odafigyelek mit, mennyit, mivel dolgokra ( magas koleszterin, vércukor, súlyfelesleg, még nem kóros, de figyelmeztető jelek, értékek, hogy állj ! élj másként ! )
Sok - sok zöldség, kevés hús - az is jobbára hal, minden natúr stb. időm meg bőven van a kisérletezgetésre, a mind jobb ízek megtalálására.
pl.: töltött gombafejek, vegyes zöldség körettel :

pénteken natur halszelet, spnótos zöldség, tésztával ( ez utóbbi  nem valami diétás, tudom, de finom )


aztán elkészítettem életem első, nem porból készült barna mártását - írtó maceráns, két főre is annyi munka, mint egy családnak - ritkán fogom tervbe venni.

Hites uram nagyon jó kosztos, ennyi év ebéd-szendvicsezés után boldogan fogyasztja el minden nap azt amit készítek.
Szerda - szombat  reggel a virágaimé . Ilyenkor locsolok, beszélgetek velük, ápolgatom őket, na, ez is olyan dolog amire elötte nem sok időt fordítottam, a nagy túlélők birták csak mellettem, mert vagy elfelejtettem locsolni, vagy kirothasztottam őket. Javarészt otthoniak, amiket itt rendbe szedtem, de vannak újak is. Ez egy kicsit "pótolja" a kert hiányát.
 .... és el is ment ez a pár nap.
Még azt a szó ellenőrző micsodát kellene kiiktatnom, hál 'Isten Vera volt olyan kedves, hogy a szükséges lépéseket megírta, remélem sikerül megoldanom.
....... folytatás köv. mindenkinek minden szépet kívánok !